Gezonde snacks voor onderweg

Door , MS, RDN, CSO, expert integratieve voeding, auteur van kookboeken, en dieetadviseur voor Clif Bar.

De hieronder beschreven ideeën en suggesties zijn uitsluitend bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en mogen niet worden opgevat als medisch advies of zorg. De inhoud van dit artikel is niet bedoeld om gezondheids- of voedingsclaims te doen over onze producten. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener alvorens te beginnen met fysieke fitness- of gezondheids- en voedingsgerelateerde activiteiten.

Of het nu een drukke dag is met boodschappen doen, de rit naar school of het werk, of gewoon rondhangen met vrienden of familie, de dagelijkse routines kunnen druk zijn. Het is gemakkelijk om de dag aan je voorbij te laten gaan als je niet voorbereid bent op gezonde snacks om je onderweg energiek te houden. Het hebben van eenvoudige, gemakkelijke opties die goed mee te nemen zijn maar die ook helpen om je gezondheidsdoelen te bereiken, is iets waar iedereen rekening mee moet houden.

Wat is een voedzame snack?

Een gezonde snack hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Het hangt af van wat je nodig hebt. Koolhydraten zoals volkoren granen geven je energie voor een drukke dag, terwijl eiwitten en vetten je tussen de maaltijden door zullen helpen.

Een ander belangrijk aspect is snacks die goed verpakt zijn en lange tijd geen koeling nodig hebben. Of je nu pendelt op de fiets, met de auto, of het openbaar vervoer, handige en houdbare opties die hun smaak en textuur behouden zijn van essentieel belang. Denk ook na over de manier waarop je je snacks inpakt. Overweeg duurzame opties zoals afbreekbare en herbruikbare zakjes en bakjes. Neem draagbare snacks mee voor onderweg, die gemakkelijk in een lunchbox, rugzak of handtas passen.

Het is belangrijk om te overwegen wat voor snacks je onderweg nodig hebt. Een lichter hapje van 100 calorieën of een meer vullende optie van 250 calorieën?

Gezonde snackideeën met 100 calorieën

Als je onderweg een gemakkelijk te eten snack nodig hebt, dan zijn die van ongeveer 100 calorieën vaak voldoende. Deze gezonde snacks kun je snel tussen vergaderingen door eten of met één hand als je in de file staat en geen rommel wilt maken.

1. CLIF BAR Minis: met 108 tot 111 calorieën en een mix van gezonde, plantaardige ingrediënten is een heerlijke snack wanneer je naar je werk fietst, of tijdens een middagwandeling

2. 160 g bosbessen of aardbeien

3. Een stukje (25 g) kaas

4. Een handje (30 g) noten (bijv. amandelen, pistachenoten, walnoten, hazelnoten, of pecannoten)

5. 25 g popcorn, licht gezouten en besprenkeld met 1 theelepel olijfolie

6. Een handje augurken en 12 amandelen

7,85 g (2 tot 3 plakjes) kalkoenfilet gewikkeld in een groot blad sla

8. 20 olijven

9. 5 zoete snackpaprika’s gedoopt in een kwart geprakte avocado

10. 15 g zonnebloempitten

Gezonde snackideeën met 250 calorieën

Soms heb je een grotere, stevigere snack nodig om aan je behoeften en smaakpapillen te voldoen. Kies een eenvoudige optie van ongeveer 250 calorieën met eiwitten voor tussen maaltijden door, of als je een drukke dag hebt en een gezonde snack nodig hebt.

1. CLIF Nut Butter Bar, met een uitgebalanceerde mix van voedzame ingrediënten, met 6 tot 7 g plantaardige eiwitten

2. Een appel met een handje amandelen

3. 3 volkoren crackers met 115 g hummus

4. Een handje walnoten met een handje rozijnen

5. 180 g magere yoghurt met 4 fijngehakte abrikozen

6. 1 sneetje volkoren toast met een halve kleine avocado (besprenkel met limoen zodat het onderweg niet bruin wordt!)

7. 2 zelfgemaakte proteïneballetjes (ter grootte van een eetlepel) met 80 g pindakaas of amandelboter,

8. 60 g havermout, 25 g ongezoete geraspte kokos, 2 eetlepels (30 ml honing), 2 eetlepels (30 ml) melk en een snufje kaneel. (voldoende voor 8 balletjes)

9. 200 g rijstepap

10. Een sandwich van twee dunne sneetjes volkorenbrood, 1 eetlepel pindakaas en aardbeien in plakjes

Zorg er voor dat je tijdens drukke dagen voorbereid bent met gezonde snacks die aansluiten op je behoeften!

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen