Hoe je het met kinderen over klimaatverandering kunt hebben

, een 14-jarig Climate Kid, deelt vier manieren om het met kinderen over klimaatverandering te hebben

De hieronder beschreven ideeën en suggesties zijn uitsluitend bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en mogen niet worden opgevat als medisch advies of zorg. Raadpleeg altijd een arts of een gekwalificeerde zorgverlener voordat je met fysieke fitness- of gezondheids- en voedingsgerelateerde activiteiten begint. 

Als ouders zijn we voortdurend op zoek naar een evenwicht. We willen onze kinderen beschermen tegen kwaad en negativiteit in de wereld. Tegelijkertijd willen we ze informeren en voorbereiden op de toekomst, zodat ze weten dat ze keuzes hebben, zoals vriendelijkheid, actie ondernemen en anderen helpen, terwijl ze hun eigen weg kiezen.

Klimaatverandering kan een van die lastige kwesties zijn om over te praten. Als gevolg van klimaatverandering worden we voortdurend gebombardeerd door negatieve beelden en verhalen. En eerlijk gezegd, we voelen ons overweldigd. Maar het zijn onze kinderen die echt te maken zullen krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Het is de realiteit voor deze generatie en toekomstige generaties.

Om ouders overal ter wereld te helpen het onderwerp met kinderen te bespreken op een manier die waarheidsgetrouw en uitvoerbaar aanvoelt en met een stevige dosis hoop, is ons wereldwijde hoofdkantoor een samenwerkingsverband aangegaan met Climate Kids. Dit is een in de VS gevestigde organisatie, die deskundig advies biedt onder leiding van kinderen. Climate Kids licht jongeren al jaren voor over klimaatverandering door middel van kunst, wetenschap en verhalen. En nu deelt de eerste Climate Kid, de 14-jarige Amira Azoulay, haar kennis over klimaatverandering.

De 7-jarige Amira, en haar moeder, Amber Pairis, oprichter van Climate Kids, leiden een les over klimaatverandering voor leerlingen in San Diego, Californië.

Grondbeginselen en feiten over klimaatverandering

Een goede eerste stap is het vinden van het juiste taalgebruik om kinderen uit te leggen wat klimaatverandering is. Voordat je je in het gesprek stort, raden we je aan om je kennis over de kern van het probleem wat op te frissen, te beginnen met de grondbeginselen en feiten.

Wat is klimaatverandering en waardoor wordt het veroorzaakt?

Klimaatverandering wordt veroorzaakt door de toegenomen hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer, die als een warme deken rond de aarde hangen. Hoe meer broeikasgassen, hoe dikker de deken en hoe warmer de aarde wordt. Menselijke activiteiten hebben een toename van broeikasgassen veroorzaakt, waardoor de systemen die warmte en het klimaat reguleren (zoals oceanen, bodems en bossen) uit balans raken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat de planeet koorts heeft. Als we niet-hernieuwbare energiebronnen blijven gebruiken, dragen we bij aan de toename van broeikasgassen en de koorts van de aarde.

Het creëren van hoop voor het klimaat is belangrijker dan ooit, omdat het de creativiteit, innovatie en oplossingen van onze kinderen zijn die onze toekomst zullen vormgeven.

Feiten over klimaatverandering:

 • Het klimaat op aarde verandert en deze verandering is de afgelopen 200 jaar enorm versneld.
 • Klimaatverandering wordt veroorzaakt doordat mensen fossiele brandstoffen en andere broeikasgassen in het milieu verspreiden.
 • Na verloop van tijd stapelen deze moleculen zich op en fungeren ze als een dikke deken die de warmte rond de aarde vasthoudt.
 • Klimaatverandering beïnvloedt de natuurlijke balans van de aarde en veroorzaakt wereldwijd extremere weersomstandigheden.

Gesprekken, gemeenschap, hoop en impact

4 manieren waarop je het met kinderen over klimaatverandering kunt hebben

1. Leer hoe je waarheidsgetrouwe gesprekken kunt voeren, met eenvoudige, kleinschalige oplossingen.

Veel bronnen waar we onze informatie uit halen, richten zich vooral op kommer en kwel en veel minder op de dingen die we kunnen doen om te helpen. Maar door je kinderen niet de waarheid vertellen, bescherm je ze niet. Verre van dat.

Bij Climate Kids zijn wij van mening dat deze gesprekken een belangrijke manier zijn om je respect voor en vertrouwen in je kinderen te tonen. Het laat ook zien hoeveel je in hen gelooft.

 • Stimuleer gesprekken met feiten gecombineerd met kleine oplossingen binnen de mogelijkheden van het gezin.
  • Voorbeelden:
   • Als je kinderen leren over bedreigde en uitgestorven dier- en plantensoorten, dan kun je het hebben over het ondersteunen van de natuur in de tuin, op de vensterbank of rondom het terras.
   • Als het onderwerp de hoeveelheid voedselverspilling is die op de vuilnisbelt belandt, overweeg dan om een kleine compostbak te creëren zodat de voedselrestjes opnieuw gebruikt kunnen worden: als compost voor de tuin.
 • Ga wandelen met het hele gezin terwijl actief respect getoond wordt voor de lokale omgeving. Blijf op de paden en observeer rustig de dieren in het wild. Hier zijn nog meer dingen die je kunt doen voor de dieren in het wild.
 • Lees boeken over het milieu. Hier is een geweldige boekenlijst.

2. Creëer een gemeenschap van gelijkgezinde individuen.

Het opbouwen van een sterke gemeenschap van gelijkgestemde personen die vertrouwen hebben in je kinderen en die hen ondersteunen, is een essentieel onderdeel van het behoud van hoop voor het klimaat. Denk hierbij aan familieleden, vrienden, leraren en meer. Deze hechte gemeenschap kan je kind helpen om leren te combineren met leuke, praktische activiteiten die leuke herinneringen creëren en de wereld ten goede doen veranderen.

Bekijk deze gemeenschapsgerichte activiteiten om meer te weten te komen over klimaatverandering:

 • Een schoolclub of -project dat zich richt op het vergaren van kennis over het milieu:
  • Vorm of neem deel aan een natuur- of ecoclub
  • Zet een schooltuin op
  • Ga op excursie naar een natuurreservaat
 • Activiteiten met familieleden en vrienden om de gemeenschap te helpen:
  • Maak een strand, gemeenschap of plaatselijk park schoon
  • Plant inheemse soorten bij jou in de buurt
  • Leer meer over klimaatverandering en deel wat je leert

3. Vind hoop en ideeën voor het heden door naar het verleden te kijken.

Wij doen het werk. Collectief. Mensen die veranderingen doorvoeren, werken al tientallen jaren samen om grootschalige problemen op te lossen.

We kunnen terugdenken aan het gat in de ozonlaag aan het eind van de twintigste eeuw, het verbod op bepaalde pesticiden die schadelijk zijn voor vogels en insecten, en beseffen dat we, als we samenwerken, we veel verbazingwekkende dingen kunnen waar maken.

Om het idee te versterken dat we uitdagingen kunnen overwinnen door samen te werken, kun je samen met je kinderen:

 • met een familielid of een ouder persoon spreken over hun ervaringen met het doorvoeren van veranderingen.
 • inspirerende verhalen lezen over mensen die tegenslagen overwinnen. Goede voorbeelden zijn te vinden op de website van de boekclub van Climate Kids.
 • Vind rolmodellen door artikelen van andere jongeren over klimaatverandering te lezen.

4. Zoek naar plaatsen in jouw gemeenschap, thuis, op school en in het dagelijks leven waar je veranderingen kunt aanbrengen.

Kleine veranderingen hebben grote gevolgen, en er is geen beter moment om te beginnen dan nu. Doe dus mee!

 • Doe vrijwilligerswerk bij een lokale organisatie die in jouw gemeenschap actief is. Er zijn vaak lokale non-profitorganisaties die zich richten op kwesties zoals fietsvriendelijke wegen en regionaal landbehoud. En die organisaties willen dolgraag nieuwkomers verwelkomen die nieuwsgierig zijn en een verschil willen maken.
 • Moedig je kinderen aan om te onderzoeken waar ze kleinschalige veranderingen kunnen doorvoeren.
  • Houden jouw kinderen van tuinieren? Zo ja, steun ze dan door een gemeentetuin aan te leggen!
  • Houden ze van dieren en insecten en hebben ze een passie voor vergrootglazen en verrekijkers? Help ze om hun klasgenoten voor te lichten over de inheemse soorten in hun omgeving!
  • Vinden ze het leuk om te helpen in de keuken of als je boodschappen doet? Leer meer over seizoensgebonden en lokaal winkelen! Kijk eens naar dit leuke Climate Kids-kookboek voor recepten en meer.
  • Breng kleine duurzame veranderingen aan, zoals wandelen of fietsen in plaats van autorijden. Of winkel in een kringloopwinkel voordat je nieuwe kleding koopt.
 • Herinner hen eraan dat zij niet voor alles verantwoordelijk zijn. Elke kleine verandering is belangrijk. We spelen allemaal een rol en alle kleine beetjes helpen.
 • Er zijn zoveel manieren waarop kinderen betrokken kunnen zijn en kleinschalige veranderingen kunnen doorvoeren. Denk samen na over grote ideeën met behulp van dit Youth Climate Challenge-pakket.

Lees meer over wat je kunt doen op “Climate 101” van Climate Kids.

Over Climate Kids

Climate Kids, een programma van de in de VS gevestigde Climate Science Alliance, licht jongeren voor over klimaatverandering door middel van wetenschap, kunst en verhalen. De Climate Science Alliance werkt aan het beschermen van natuurlijke en menselijke gemeenschappen met een veranderend klimaat, door het bewustzijn over de gevolgen van klimaatverandering te vergroten, oplossingen te bevorderen en acties te vergemakkelijken.

De teams van de Climate Science Alliance en Climate Kids erkennen de inheemse volkeren op wier traditionele grondgebied wij werkzaam zijn. We eren de voortdurende aanwezigheid en veerkracht van inheemse gemeenschappen en naties van vandaag, en we danken hen met wie we samenwerken voor hun vriendschap en goede wil met betrekking tot onze inspanningen om samen te werken.

Gerelateerde artikelen