Tennisvoeding: Brandstof voor jouw beste wedstrijd tot nu toe

Door

De hieronder beschreven ideeën en suggesties zijn uitsluitend bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en mogen niet worden opgevat als medisch advies of zorg. De inhoud van dit artikel is niet bedoeld om gezondheids- of voedingsclaims te doen over onze producten. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener alvorens te beginnen met fysieke fitness- of gezondheids- en voedingsgerelateerde activiteiten.

Of je nu een doorgewinterde tennisspeler bent die je spel een boost wil geven, of een beginner met interesse in de sport of vergelijkbare spellen zoals pickleball en padel dan is het van essentieel belang dat je de juiste voeding eet voordat je de baan op gaat. Met de juiste voeding kun je optimaal presteren, ongeacht je vaardigheidsniveau, en je kansen vergroten om die epische rally te winnen.

Tennissen betekent dat je continue in beweging bent met snelle krachtinspanningen. Een uitstekende cardiotraining dus. Het is ook een geweldige manier om spierkracht en conditie op te bouwen, terwijl je tegelijkertijd je coördinatie en balans verbetert. Natuurlijk vraagt dit veel van je lichaam, dus het eten van het juiste voedsel vóór, tijdens en na je wedstrijd is van cruciaal belang.

Wat moet ik eten voordat ik ga tennissen?


Of je nu traint, een vriendschappelijk spelletje speelt, of deelneemt aan een meerdaags evenement, je moet je spieren voldoende energie geven door koolhydraten te nuttigen voordat je de baan op stapt.

Een goede snack voor voor de wedstrijd is licht verteerbaar en levert voldoende energie om je op de been te houden. Goede opties zijn bijvoorbeeld een banaan met een handje noten, een boterham met kalkoenfilet en kaas op volkorenbrood, een bakje havermout met fruit en honing, of energierepen. 

CLIF BAR Energy* Bars zijn een gezonde optie, omdat ze een overheerlijke mix van plantaardige eiwitten, vetten en koolhydraten leveren voor die lange sets. We raden aan om 1 tot 2 uur voor de wedstrijd een CLIF BAR te eten.

*Bevat fosfor dat bijdraagt aan een normaal energieleverend metabolisme.

Wat moet ik tijdens een tenniswedstrijd eten?

Het is belangrijk om tijdens de wedstrijd bij te tanken, om je kracht en energie op de tennisbaan op peil te houden. Streef naar 30-60 gram koolhydraten per uur als je wedstrijd of training langer dan twee uur duurt. CLIF BAR Energy bars zijn ook hier een goede keuze, omdat je ze gemakkelijk mee kunt nemen en ze niet in de koelkast hoeven. Andere opties voor snacks op de baan zijn vers fruit zoals bananen en appels, of een muesli-mix. En voor intensieve sets van langer dan een uur, kun je voor CLIF BLOKS Energy Chews kiezen. Eén pakje (twee porties) per uur van deze enkelvoudige, gemakkelijk te kauwen koolhydraten, genuttigd met water, houdt je zeker op de been.

Naast de juiste voeding, is hydratie cruciaal voor kracht, uithoudingsvermogen en techniek. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt voor, tijdens en na je wedstrijd, vooral als je in de hitte speelt. Zet een fles met water naast de baan en drink wanneer je van kant wisselt minstens 8 tot 12 milliliter.

Wat moet ik eten na het tennissen?

Na een intensieve dag op de baan, hebben je spieren brandstof nodig om te herstellen en te revitaliseren. Daarom is het van essentieel belang dat je binnen 30 minuten na je laatste wedstrijd of training een maaltijd met koolhydraten en eiwitten nuttigt. Goede opties zijn een bord volkoren pasta of rijst, gegrilde kip of vis, geroosterde groenten, of Griekse yoghurt met fruit en granola.

Wat zijn pickleball en padel?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, of wil je gewoon eens iets anders proberen? Speel dan eens een spelletje pickleball of padel. Als je wel eens van deze spellen met die grappige namen hebt gehoord, maar er weinig over weet, dan zijn we er om je te helpen.

Bij pickleball worden elementen van tennis, badminton en tafeltennis gecombineerd. Je speelt het op een kleinere baan met een lager net en gebruikt een licht racket en een plastic bal met gaten. Het is een geweldig alternatief voor iedereen die een minder intensieve optie dan tennis zoeken, maar die toch een leuke workout willen.

Padel daarentegen, is vergelijkbaar met tennis, maar wordt gespeeld op een kleinere baan met wanden rondom, voor spannende shots en rally’s. Het wordt vaak als een double gespeeld en de nadruk ligt op snelle reflexen, strategie en precisie.

Pickleball en padel zijn beide lichte, leuke en sociale workouts die je coördinatie en balans kunnen verbeteren. En als je trek hebt in een kleinere snack tijdens het spelen, dan zijn CLIF BAR Minis een geweldige optie: gemakkelijk mee te nemen en overheerlijk. Ze zijn verkrijgbaar in veel van dezelfde geweldige smaken als CLIF BAR (zoals knapperige pindakaas en chocolate chip), maar dan in het klein!

Hoe begin ik met tennis?

Net als pickleball en padel, is tennis meer dan een geweldige workout. Het is een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en relaties op te bouwen. Door je aan te sluiten bij een plaatselijke club ontmoet je anderen met dezelfde passies. En door lessen te nemen verbeter je je vaardigheden en leer je andere spelers kennen. Ben je nieuw? Ga dan naar de KNLTB, voor informatie over tennisbanen, coaching, advies over benodigdheden en meer.

Maar zelfs als je geen toegang hebt tot een club of lessen, kun je nog steeds spelen. Neem een vriend, vriendin of familielid mee en ga de baan op. Het is niet alleen een geweldige workout, maar ook een kans om blijvende herinneringen te creëren.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen