Wat is een energiereep?

Door

Energierepen zijn niet alleen voor hardcore prestaties. Het zijn overheerlijke opties om het energieniveau van de gewone sporter op te laden.

De hieronder beschreven ideeën en suggesties zijn uitsluitend bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en mogen niet worden opgevat als medisch advies of zorg. De inhoud van dit artikel is niet bedoeld om gezondheids- of voedingsclaims te doen over onze producten. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener alvorens te beginnen met fysieke fitness- of gezondheids- en voedingsgerelateerde activiteiten.

Energierepen zijn een populaire optie geworden voor actieve mensen die lange trainingen of activiteiten zoals hardlopen, spinning of wandelen willen ondersteunen. De voedingsstoffen helpen ons om bij elke stap energiek en gefocust te blijven. Maar wat is een energiereep precies en hoe kan deze in ons drukke leven passen? Laten we eens een kijkje nemen.

Wat is een energiereep?

Energierepen zijn ontwikkeld als een snelle en handige bron van energie. Repen zijn meestal gemaakt met een mix van koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze zijn perfect voor onderweg, hoeven niet in de koelkast bewaard te worden en vereisen geen voorbereiding. CLIF BAR Energy* Bars zijn bijvoorbeeld vervaardigd met gezonde, plantaardige ingrediënten zoals havervlokken, en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken met voor ieder wat wils.

*Fosfor draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme.

Zit er suiker in energierepen?

Koolhydraten (zoals suiker) spelen een cruciale rol in sportvoeding, omdat ze de primaire bron van brandstof zijn voor het lichaam tijdens het sporten. Ze helpen vermoeidheid tegen te gaan en ondersteunen optimale prestaties.1,2

Suikers zijn een favoriete energiebron voor je lichaam tijdens fysieke activiteiten*, omdat ze snel geabsorbeerd worden snel brandstof leveren aan werkende spieren.2 CLIF BAR bevat een mix van snelwerkende koolhydraten uit suiker en langzaam geabsorbeerde koolhydraten uit havervlokken, die onmiddellijk energie* kunnen leveren tijdens het sporten.

*Fosfor draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme.

Wat is het verschil tussen eiwitrepen en energierepen?

Eiwitrepen zijn in de eerste plaats bedoeld om na een training te worden geconsumeerd. Ze zijn een bron van eiwitten en helpen je spieren te herstellen na een zware training. Energierepen daarentegen kunnen voor of tijdens een training worden gegeten. Ze geven je energie door een uitgebalanceerde mix te leveren van koolhydraten, eiwitten en vetten om je in beweging te houden.

Wanneer moet ik energierepen eten?

Energierepen kunnen voor of tijdens een workout worden genuttigd. Veel repen, zoals CLIF BAR, zijn ontwikkeld voor conditietraining of duursporten, zoals lange wandelingen of fietstochten. In deze gevallen moeten ze 1 à 2 uur vóór de activiteit worden genuttigd of met veel water tijdens de activiteit met een matige intensiteit die langer dan een uur duren.

Kan ik energierepen gebruiken als een snack?

Energierepen zijn bedoeld als brandstof voor of tijdens workouts, vooral voor onderweg. Ze zijn handiger dan veel andere voedingsmiddelen, omdat ze gemakkelijk mee te nemen zijn en geen rommel veroorzaken. Als snack of tijdens minder actieve dagen, zijn CLIF BAR Minis een geweldige optie. Ze zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan heerlijke smaken zodat ze nooit vervelen.

Kunnen energierepen het ontbijt vervangen?

Energierepen zijn niet bedoeld als alternatief voor maaltijden. Het is belangrijk om de hele dag evenwichtige voeding te nuttigen, zodat je lichaam alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je echter al vroeg in de ochtend traint, kan een energiereep vóór je workout je helpen optimaal te presteren.

Wat is het verschil tussen een energiereep van snackreep?

Energierepen zijn bedoeld om je prestaties tijdens fysieke activiteit te verbeteren, door langdurige energie en voedingsondersteuning te leveren. Snackrepen zijn bedoeld als een snel hapje als je tussen de maaltijden door iets wilt eten.

Referenties

1 Asker E. Jeukendrup (2008) Carbohydrate feeding during exercise, European Journal of Sport Science, 8:2, 77-86, DOI: 10.1080/17461390801918971.

2 Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. J Acad Nutr Diet. 2016;116:501-528

Gerelateerde artikelen