Onze gemeenschap

Ons bedrijf heeft er altijd naar gestreefd om de gezondheid en het welzijn van de mensen en plaatsen die we bereiken te ondersteunen. Samen met ons gepassioneerde team helpen we een handje, geven we iets terug en creëren we doordachte samenwerkingsverbanden die bijdragen aan de gemeenschappen waar we allemaal deel van uitmaken.

We werken samen met een aantal geweldige partners om dat wat goed is te laten groeien.

750 jonge marathonlopers leggen hun overwinningsrondes af

Clif werkte samen met Collis Primary School in Teddington, Middlesex, om studenten uit te dagen om gedurende vier weken een marathon te voltooien (42,2 kilometer hardlopen of wandelen). Tijdens gymlessen, lunchpauzes en na schooltijd raceten, jogden en huppelden 750 jongeren over een speciaal beschilderde baan. Op de laatste dag eindigden de lessen vroeg, zodat marathonlopers samen hun laatste kilometer konden vieren,. Ze stormden door watersproeiers en zwaaiden met zelfgemaakte Olympische fakkels tijdens hun parade naar de finishlijn. Nog meer goed nieuws: ze hebben eveneens £ 5.500 ingezameld voor een nieuwe speeltuin.

“Het was een genoegen om dit evenement te helpen organiseren en zoveel gelukkige kinderen te zien. Door de T-shirts en Clif bars was het zo speciaal en de kinderen waren zo trots om deel te nemen aan een ‘echt’ evenement. Het zou niet mogelijk zijn geweest, of het zou voor veel kinderen onbetaalbaar zijn geweest, dus we willen de sponsors hartelijk bedanken.” -Organiserende ouder

“Normaal gesproken hebben we moeite om onze kinderen in beweging te krijgen; maar deze maand was het een eitje. Hartelijk bedank!” -Ouder

Nadat ze de finishlijn waren gepasseerd, lieten de kinderen zich op de foto zetten en kregen ze allemaal hun prijs, een chocolate chip CLIF BAR.

Onze mensen in actie

Het Europese team van Clif (energiek bijgestaan door vijf kinderen en zes honden!) maakte stranden schoon en plogde (Zweeds voor het verzamelen van zwerfvuil tijdens het joggen) in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Spanje.

Het leven van boeren verbeteren door de inkomenskloof te dichten

Hoewel vijf miljoen kleine boeren ruim 90% van de cacao in de wereld verbouwen, verdienen een groot aantal van hen ruim onder de extreme armoedegrens van $ 1,90 (ongeveer € 1,79) per dag, zoals vastgesteld door de Wereldbank.1

In 2021 hebben we de inkomenskloof met 50% gedicht voor kleine boeren die cacao verbouwen voor Clif in de Dominicaanse Republiek, wat het dubbele was van onze aanvankelijke toezegging. Onze methodologie was gebaseerd op het oorspronkelijke onderzoek uitgevoerd tussen 2014 en 2018 met behulp van onafhankelijke experts en de cacaoboeren van de Juan Cruz de Guaranal Association. We begrijpen dat de oplossing niet alleen het uitschrijven van een cheque is, maar dat het ook gaat om het vinden van nieuwe manieren om boeren te helpen de opbrengst en het inkomen te verhogen en tegelijkertijd veerkrachtiger te worden. Ons pilotprogramma bood boeren een uniek, 18 maanden durend lokaal programma aan, waarbij de plantdichtheid op hun grondgebied werd verhoogd, cacaoplanten van betere kwaliteit werden geïntroduceerd, de landbouwgrond werd uitgebreid en de gewassen gediversifieerd.

Dankzij deze interventies, het goede weer en de enthousiaste samenwerking met de boeren, was de gemiddelde cacao-opbrengst voor deze plantages in 2021 het hoogste in zes jaar (8% hoger dan het vorige record in 2016). Dit pilotprogramma “heeft de manier waarop onze boeren hun plantages begrijpen en beheren volledig getransformeerd”, aldus Altair Rodriguez, Dominicaanse mensenrechtenonderzoeker die cacaoboer is geworden. Ze hebben geleerd te snoeien, te enten, heggen te planten en de bodem te verbeteren, maar “het allerbelangrijkste”, schreef ze, “is dat de boeren samenwerken en experts worden in het beheer van hun agrobosbouw-systemen. Sommige boeren kunnen nu daadwerkelijk beginnen om andere boeren te onderwijzen”.

Bij Clif gebruiken we wat we van dit pilotprogramma hebben geleerd om een uitgebreider programma voor een leefbaar inkomen te ontwikkelen dat zich richt op cruciale gewassen in onze toeleveringsketen. Dit nieuwe programma zal ook gebaseerd zijn op een originele methodologie die interventies combineert met financiële stimulansen. We begrijpen dat dit van cruciaal belang is voor ons bedrijf, maar we zien ook een grote behoefte in meerdere toeleveringsketens en moedigen anderen aan om zich bij ons aan te sluiten om te proberen de inkomenskloof te dichten.

“Ik boek vooruitgang. Dit laat zien dat zelfs op mijn kleine perceel de productie substantieel zal zijn. En dat is dankzij het (Clif Bar) project.” -Jesús María Disla, boer, Juan Cruz de Guaranal Association.

1 Fairtrade Foundation, “Craving a Change in Chocolate,” juni 2019

Onze ambities